Spiraloplægning

Inden oplægningen, kan du ca 1 time før med fordel tage 400 mg Ipren.

Oplægning af spiral

Der foretages en gynækologisk undersøgelse inden oplægningen. Her undersøges livmoderens lejring og eventuel ømhed (som kan tyde på underlivsbetændelse). Livmoderens slimhinde og æggestokke vurderes ved en ultralydskanning. Der vil eventuelt også blive podet for clamydia og eventuelt anlægges lokalbedøvelse i livmoderhalsen med en lille nål.

Spiralen oplægges ved at placere et selvholdende spekel i vagina. Spiralen er ca. 4 cm lang og ligger godt beskyttet i livmoderhulen.

Når spiralen er på plads i livmoderhulen, afklippes de kunststof tråde, som hænger ned i vagina, således at de har en længde på ca. 3 cm. Herefter kontrolleres spiralens placering med ultralyd.

Efter oplægning kan der i dagene efter være menstruationslignende smerter og du kan med fordel tage Ipren 400 mg, 3 gange dagligt i de første dage.

Du tilbydes kontrol i klinikken på assistentstuen 2 måneder efter oplægning.

Har du anvendt p-piller op til skifte til spiral, anbefaler vi at du fortsætte med p-piller i resten af cyklus inden oplægningen.

Anvender du ikke p-piller, anbefales det at spiralen oplægges inden for de første 10 dage efter 1. menstruationsdag for at sikre mod en eventuelt meget tidlig graviditet, som ikke kan opdages.

Skal du have skiftet spiralen, kan det ske på et hvilket som helst tidspunkt i menstruationscyklus.