Celleforandringer/dysplasi

Behandling af celleforandringer på livmodermunden og livmoderhalsen

Hvad er celleforandringer

Den celleprøve, du har fået foretaget fra livmoderhalsen, giver mistanke om celleforandringer.

Sådanne celleforandringer er ikke kræft, og stort set alle kvinder, der får konstateret celleforandringer, bliver fuldstændigt helbredt. Celleforandringerne opstår på baggrund af en infektion med en virus, der hedder human papillomavirus (HPV). Både virusinfektion og celleforandringer er almindeligvis symptomløse. Man ved dog, at celleforandringer ubehandlet over tid kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvorfor vi vil anbefale dig yderligere undersøgelser og eventuelt behandling.

Vi vil derfor tilbyde dig kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi), kombineret med små vævsprøver (biopsier) og et lille skrab (cervixabrasio) fra livmoderhalsen. Efter 1 uge har vi svar på vævsprøverne og ved derefter, hvilken grad af celleforandringer, der er tale om, og hvorvidt der er tale om grund til behandling. Celleforandringerne eller forstadier, som de også kaldes, opdeles efter, hvor udtalt de er ved undersøgelse i mikroskop. Man taler om lette, moderate og svære forandringer eller carcinoma in situ.

Behandling

Hvis der er tale om lette forandringer, vil det i første omgang være tilstrækkeligt med en kontrol efter 6 måneder. Ved mere udtalte forandringer vil vi tilråde behandling i form af en kegleoperation. Indgrebet kan i de allerfleste tilfælde foregå ambulant i lokalbedøvelse. Med en lille el-slynge (loop) udskæres et lille kegleformet vævsstykke medinddragende celleforandringerne på livmoderhalsen. Selve indgrebet tager ca. 15 minutter. Efter indgrebet skal du vente ca. ½ time for at sikre, at der ikke er efterblødning. Der vil som regel ikke være smerter, men hvis det skulle komme, kan man købe håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil.   (Fortsættes på side 2)